VIII Agermanada de la Radioafició

Més de mig centenar de persones radioaficionades i acompanyants s’han trobat aquest diumenge, 14 d’abril a Sallent per compartir una jornada d’amistat i ràdio com ja ha esdevingut tradicional cada primavera a la Catalunya Central.

En aquesta ocasió l’esdeveniment ha tingut lloc al restaurant El Rebost de la Torre, al municipi de Sallent, comarca del Bages, i ha començat a les 9 del matí, tot i que fins a 2/4 de 10 no estava previst l’esmorzar com a primer esdeveniment anunciat. Si bé aquest àpat s’havia suggerit com a opcional i sense reserva prèvia, l’èxit de la convocatòria ha aconsellat formalitzar-lo per a properes ocasions, ja que l’espai inicial destinat ha resultat insuficient.

 

Un cop finalitzat l’esmorzar i a mesura quearribaven la resta de participants, s’ha celebrat l’Assemblea General de Socis anual d’ARCAT, Associació Radioaficionats de Catalunya, acte destinat als socis d’aquesta entitat, i en el qual després de l’aprovació de l’acta anterior, s’ha fet un repàs i balanç de les activitats celebrades durant l’any, s’ha presentat l’estat de comptes i pressupost per a l’exercici corrent i en en torn de precs i preguntes s’han comentat alguns aspectes relacionats amb l’Associació i la radioafició a Catalunya i en general.

Pels volts de les 11 del matí ha tingut lloc la sessió tècnica de la jornada, en aquesta ocasió centrada en la tecnologia D-Star, sistema de comunicació per a radioaficionats impulsat per la casa ICOM que van explicar detalladament els col•legues EA3ANS Quim i EA3EXE Eduard, amb l’ajut puntual d’alguns dels presents, i que havia despertat l’interès dels aficionats.

 

 

D-Star és un sistema de comunicació digital desenvolupat per ICOM que utilitza tecnologia de modulació digital per a les comunicacions de radioaficionats. Utilitza compressió de veu per a una millor qualitat de so i ofereix funcionalitats com ara retransmissió de text i dades. Els avantatges inclouen una millor qualitat d’àudio, millor cobertura en determinades condicions i la possibilitat de fer anuncis (també d’emergència) amb precisió de localització, entre altres.

La sessió ha estat seguida amb interès per les persones assistents i després d’una exposició inicial a càrrec dels ponents ha comptat amb una demostració pràctica amb diferents equips muntats a tal efecte i que ha permès entrar en detalls i veure el funcionament del sistema en un escenari real.

Satisfeta la curiositat, ha arribat el dinar, servit pel restaurant El Rebost de la Torre, un atractiu i variat menú a escollir entre diferents propostes que ha satisfer els comensals.

Havent dinat i després dels cafès ha arribat l’hora del lliurament de premis. Per començar s’han entregat els premis del 34 Concurs Comarques Catalanes, celebrat el setembre de 2023. Es van donar diplomes i trofeus als concursants guardonats que han assitit a la trobada, mentre que la resta es faran arribar als concursants premiats.

Després del lliurament de premis ha arribat l’hora del sorteig. Hi ha hagut premis per a tothom, des de viseres o bosses de la compra fins un equip transceptor bibanda, passant per pals de selfie, memòries USB en forma de walky, morters per a all-i-oli, etc. Totes les persones assistents han sortit amb un o altre obsequi. Per anar obtenint els destinataris de cada premi, s’ha anat extraient d’un cistell un duplicat de la credencial que s’ha lliurat a l’arribada a cada persona inscrita, de manera que hi havia una butlleta per a cada persona acreditada.

Acabat el sorteig i després de departir uns minuts entre els reunits, s’han presentat alguns projectes puntuals, un llibre de relats, activitats del Radioclub La Baells o la propera primera radiotramuntanada a l’Empordà, que se celebrarà el proper 25 de maig.

Tot plegant els materials s’ha acomiadat la VIII Agermanada de la radioafició, amb un bon regust de boca per a tothom i amb ganes de tornar-hi.