Les antenes «magnetic loop» atrauen l’atenció en la trobada de radioaficionats d’ARCAT

La trobada es consolida com a referent entre la radioafició

Cap a mig centenar de radioaficionats i acompanyants van participar el primer diumenge de febrer en les diferents activitats de l’Agermanada de la Radioafició convocada per ARCAT, Associació Radioaficionats de Catalunya celebrada a Artés.

Una participada exhibició i conferència sobre les antenes magnetic loop a càrrec de Jaume Casellas EA3AEN i Amadeu Bargay EA3XQ va captar l’interès dels assistents en una jornada on, a més a més d’esmorzar i dinar, va comptar amb el lliurament de premis del 30è Concurs Comarques Catalanes, sorteig de diferents obsequis i assemblea anual de socis d’ARCAT.

La jornada es va celebrar al restaurant artesenc Can Vila, on els participants a la trobada van disposar d’un saló-menjador per a les activitats d’interior i àpats i també la terrassa i diferents espais a fora per a les activitats a l’exterior. D’aquesta manera, la trobada que tradicionalment se celebrava a Santpedor es trasllada a un espai amb més recursos i facilitats tant per a l’organització com per a les persones assistents.

Esmorzar de forquilla

I com no podia ser d’altra manera, la primera activitat de la diada va ser un esmorzar de forquilla, on els comensals entaulats van començar la trobada intercanviant impressions, fent noves amistats i comentant ja sigui la tecnologia, l’estat de la propagació,  la localització del lloc de trobada o qualsevol aspecte de l’actualitat, no sense abans haver-se acreditat a l’arribada i haver observat una taula amb l’exposició dels trofeus del 30è Concurs Comarques Catalanes, celebrat la passada tardor que es mostrava a l’entrada del saló.

Ja amb la panxa plena, i aprofitant que el sol havia elevat el seu escalf, es va celebrar l’assemblea anual de socis d’ARCAT a la terrassa exterior, mentre un nombrós grup d’assistents a la trobada es disposava ja a acompanyar els experts en el muntatge i demostració d’antenes magnetic loop en una era exterior, interessant-se així per la següent activitat de l’Agermanada, que seria l’exposició sobre aquestes antenes que oferirien els col·legues Jaume Casellas EA3AEN i Amadeu Bargay EA3XQ en un animat col·loqui.

Magnetic Loop

L’interès per la tecnologia d’aquestes antenes ja s’havia fet palès en els dies anteriors, en què s’havia manifestat en diferents ocasions l’expectació despertada per tenir coneixement de primera mà del funcionament, resultat i construcció d’aquests elements radiants. Efectivament, la conferència i demostració ofertes per EA3AEN Jaume i EA3XQ Amadeu van ser seguides per un nombrós grup d’aficionats que van seguir la detallada exposició i totes les informacions i dades facilitades amb criteri i expertesa. Tot el detall sobre aquesta xerrada-demostració en el vídeo recopilat per Jordi Codina EA3HSL. També ha muntat un vídeo resum amb imatges de l’Agermanada, i també els  vídeos de EA3IAZ Manel d’Amics de la Ràdio Selvamar, vídeos que també podeu veure encastats al final d’aquesta informació.

Dinar i lliurament de premis

I després de la conferència tècnica va arribar l’hora de dinar. Totes les persones assistents al voltant d’una mateixa taula van emprendre l’àpat animadament, fins a l’hora dels cafès, en què es va procedir al lliurament de premis i trofeus corresponents a la trentena edició del Concurs Comarques Catalanes. Un per un, el president d’ARCAT, Joan Peramiquel EA3J, va anar cridant els premiats dels quals, els que es trobaven presents, van anar recollint els corresponents diplomes, trofeus i premis ofert pels patrocinadors i donants. La relació de premiats es va fer per ordre invers, de menor a major importància, per acabar amb els primers classificats en cadascuna de les categories. A la pàgina web del concurs es pot consultar la classificació final. A continuació es va procedir al sorteig de diferents regals entre els assistents per cloure, finalment, la jornada.

El president d’ARCAT, entitat organitzacora del Concurs Comarques Catalanes, Joan Peramiquel EA3J, va agrair la participació al concurs i a la jornada i també les aportacions de les empreses patrocinadores del concurs i sorteig: Luthor Technologies, Locura Digital, Komunica Power, Quevall Licors, Cooperativa Fent País, Jamoneria Pata Negra, BonÀrea i la col·laboració en la organització del Radioclub La Baells.

 

 

ARCAT, present a la 25ena edició de MERCAHAM

Un any més, l’Associació Radioaficionats de Catalunya (ARCAT) va ser present a la gran festa dels radioaficionats a Catalunya, la fira MERCAHAM que organitza el Radioclub del Vallés, en aquesta ocasió per vint-i-cinquena vegada.

L’esdeveniment es va celebrar el cap de setmana del 15 i 16 de juny de 2019 a Cerdanyola del Vallès. ARCAT va disposar d’un estand on va presentar una mostra de les seves activitats, i en especial del proper concurs Comarques Catalanes a celebrar la propera tardor. L’estand es va il·lustrar amb material documental i un equip de ràdio en funcionament, i també amb vals de descompte de la casa xbs telecom que esponsoritza ARCAT a través d’interessants condicions especials per als seus associats.

L’ocasió va ser idònia per compartir amb altres associacions i clubs les inquietuds del món de la radioafició, participar igualment de l’aparador de la Federació Catalana de Radioaficionats, qui exposada en l’estand del costat del d’ARCAT; valorar les ofertes i descomptes especials de diverses cases comercials i revisar els nombrosos punts de venda de material de segona mà, o fins i tot presenciar les subhastes de material facilitada per la organització.

Dissabte al matí, MERCAHAM va ser un bullidor de radioaficionats, amics i simpatitzants, atents tots als diferents aspectes de la mostra i a les conferències organitzades sobre temes diversos relacionats amb la radiotècnia. La mostra va continuar el mateix dissabte a la tarda per reprendre l’activitat diumenge al matí amb la ja tradicionat botifarrada per esmorzar, una de les constants també d’aquesta interessant mostra que enguany ha celebrat les seves noves de plata.

Felicitats, doncs, a la organització i a tots els participants i llarga vida a aquest esdeveniment i a tota la radiafició a Catalunya.

Espectacular Centre de Control Aeri de Gavà

Socis i simpatitzants d’ARCAT visiten les instal·lacions de ENAIRE BCN

Un recinte de prop de 140.000 metres quadrats acull una de les instal·lacions tècniques més segures, solvents i fiables del país (i un dels aspectes de seguretat impedeix fer fotografies a l’interior….). Equipaments redundants duplicats, triplicats o més. Una sala d’equips que sembla una pista poliesportiva plena d’armaris rack: emissors, receptors, comunicacions, enregistradors, ordinadors, distribuïdors, telefonia…. Al voltant de 400 treballadors. Un edifici duplicat a part amb tot muntat preparat per a contingències, per si falla o no es pot operar des de l’edifici principal. Antenes, receptors, transmissors… són les instal·lacions de ENAIRE Barcelona, el Centre de Control de Trànsit Aeri des d’on es regula i assisteix tot el trànsit aeri que discorre per la zona FIR Barcelona, és a dir, l’espai comprès entre els Pirineus i Múrcia de N a S,  i Zaragoza i les Balears, de W a E, incloent la part corresponent del Mediterrani.

19 radioaficionats, socis i simpatitzants d’ARCAT, Associació radioaficionats de Catalunya, van visitar les instal·lacions de ENAIRE Barcelona el dimarts 14 de maig de 2019. Impressionats i bocabadats, van seguir les explicacions de dos tècnics que van acompanyar el grup per l’interior de les instal·lacions.

Primer, a l’auditori, dos vídeos van situar els radioaficionats i acompanyants il·lustrant-los sobre què fa ENAIRE i com s’organitza l’espai aeri i el seu control, per passar tot seguit a visitar les instal·lacions.

ENAIRE Barcelona compta amb 5 edificis bàsics. El més gran i important és on hi ha les oficines, dependències, sala tècnica amb els equips i la sala de control. A part hi ha un segon edifici per al subministrament d’energia i un tercer amb els equips de climatització. Un quart edifici, el de contingències, allotja instal·lacions duplicades d’equipaments tècnics i sala de control. Aquest s’utilitza per a formació i pràctiques del personal, especialment els controladors, que disposen dels sistemes reals, però sobre una plataforma de simulació, per a realitzar els seus exercicis. Aquest edifici està preparat per entrar en funcionament real en cas que no es pugui utilitzar la instal·lació principal, però no és la única mesura de contingència, ja que a banda dels equips redundants, els altres Centres de Control poden assumir les tasques d’aquest, i viceversa.

La sala de control és on desenvolupen la seva tasca els controladors. Està preparada especialment per a aquesta funció. La il·luminació és tènue i indirecta per evitar reflexos als monitors. Els visitants poden observar aquesta sala des d’un “mirador” elevat a través d’un vidre per no molestar. Hi ha un grup de llocs de control dedicat als vols en trànsit, i un altre grup per a les aproximacions, tot sectoritzat. En cada lloc hi ha dues persones, un controlador i un planificador que s’ocupen dels trànsits del seu sector. Es comuniquen amb els pilots i guien les naus amb seguretat en les rutes corresponents.

La sala de control de l’edifici de contingències s’utilitza per a simulació, per a pràctiques i formació. Tot és real, l’equipament podria entrar en servei en qualsevol moment, però s’utilitza sobre una plataforma de simulació. Els controladors en pràctiques o en formació desenvolupen aquí les seves funcions exactament igual. És de destacar que per a aquestes simulacions hi ha un equip de “pilots virtuals”, és a dir, persones que interlocuten amb els controladors a través dels equips de ràdio com ho farien els pilots, i reaccionen portant els seus avions virtuals, que surten al radar, d’acord amb les indicacions dels controladors. Només que aquests pilots són a la sala del costat davant d’un ordinador i l’equip de ràdio.

En definitiva, una visita que va deixar els assistents impressionats de les instal·lacions i del personal, amb profund agraïment pels tècnics que els van acompanyar amb les seves detallades explicacions.

Una experiència emocionant que va concloure amb un dinar en un restaurant proper i amb tertúlia entre el grup.