Espectacular Centre de Control Aeri de Gavà

Socis i simpatitzants d’ARCAT visiten les instal·lacions de ENAIRE BCN

Un recinte de prop de 140.000 metres quadrats acull una de les instal·lacions tècniques més segures, solvents i fiables del país (i un dels aspectes de seguretat impedeix fer fotografies a l’interior….). Equipaments redundants duplicats, triplicats o més. Una sala d’equips que sembla una pista poliesportiva plena d’armaris rack: emissors, receptors, comunicacions, enregistradors, ordinadors, distribuïdors, telefonia…. Al voltant de 400 treballadors. Un edifici duplicat a part amb tot muntat preparat per a contingències, per si falla o no es pot operar des de l’edifici principal. Antenes, receptors, transmissors… són les instal·lacions de ENAIRE Barcelona, el Centre de Control de Trànsit Aeri des d’on es regula i assisteix tot el trànsit aeri que discorre per la zona FIR Barcelona, és a dir, l’espai comprès entre els Pirineus i Múrcia de N a S,  i Zaragoza i les Balears, de W a E, incloent la part corresponent del Mediterrani.

19 radioaficionats, socis i simpatitzants d’ARCAT, Associació radioaficionats de Catalunya, van visitar les instal·lacions de ENAIRE Barcelona el dimarts 14 de maig de 2019. Impressionats i bocabadats, van seguir les explicacions de dos tècnics que van acompanyar el grup per l’interior de les instal·lacions.

Primer, a l’auditori, dos vídeos van situar els radioaficionats i acompanyants il·lustrant-los sobre què fa ENAIRE i com s’organitza l’espai aeri i el seu control, per passar tot seguit a visitar les instal·lacions.

ENAIRE Barcelona compta amb 5 edificis bàsics. El més gran i important és on hi ha les oficines, dependències, sala tècnica amb els equips i la sala de control. A part hi ha un segon edifici per al subministrament d’energia i un tercer amb els equips de climatització. Un quart edifici, el de contingències, allotja instal·lacions duplicades d’equipaments tècnics i sala de control. Aquest s’utilitza per a formació i pràctiques del personal, especialment els controladors, que disposen dels sistemes reals, però sobre una plataforma de simulació, per a realitzar els seus exercicis. Aquest edifici està preparat per entrar en funcionament real en cas que no es pugui utilitzar la instal·lació principal, però no és la única mesura de contingència, ja que a banda dels equips redundants, els altres Centres de Control poden assumir les tasques d’aquest, i viceversa.

La sala de control és on desenvolupen la seva tasca els controladors. Està preparada especialment per a aquesta funció. La il·luminació és tènue i indirecta per evitar reflexos als monitors. Els visitants poden observar aquesta sala des d’un “mirador” elevat a través d’un vidre per no molestar. Hi ha un grup de llocs de control dedicat als vols en trànsit, i un altre grup per a les aproximacions, tot sectoritzat. En cada lloc hi ha dues persones, un controlador i un planificador que s’ocupen dels trànsits del seu sector. Es comuniquen amb els pilots i guien les naus amb seguretat en les rutes corresponents.

La sala de control de l’edifici de contingències s’utilitza per a simulació, per a pràctiques i formació. Tot és real, l’equipament podria entrar en servei en qualsevol moment, però s’utilitza sobre una plataforma de simulació. Els controladors en pràctiques o en formació desenvolupen aquí les seves funcions exactament igual. És de destacar que per a aquestes simulacions hi ha un equip de “pilots virtuals”, és a dir, persones que interlocuten amb els controladors a través dels equips de ràdio com ho farien els pilots, i reaccionen portant els seus avions virtuals, que surten al radar, d’acord amb les indicacions dels controladors. Només que aquests pilots són a la sala del costat davant d’un ordinador i l’equip de ràdio.

En definitiva, una visita que va deixar els assistents impressionats de les instal·lacions i del personal, amb profund agraïment pels tècnics que els van acompanyar amb les seves detallades explicacions.

Una experiència emocionant que va concloure amb un dinar en un restaurant proper i amb tertúlia entre el grup.